Наукові новини, Том 2, № 7, 30 липня 2020 року


Депутати і низька якість


PDF

Д. Демиденко (редактор)

Нещодавно депутат фракції “Слуга народу” Верховної Ради України голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів [1] Галина Третьякова [2] на вебінарі використала термін “діти низької якості” у зв’язку з дітьми народженими задля отримання соціальної допомоги [3]. Застосування цього терміну потребує не тільки засудження, а і пояснення, чому його не доречно застосовувати взагалі.

Приблизно 20 000 генів людини, що кодують будівельні блоки нашого оганізму (білки), у різних людей певною мірою відрізняються. Тобто може бути багато варіантів одного гена і білка, саме тому люди і відрізняються один від одного. Ці варіанти називаються алелями. Але це ускладнюється ще й тим, що більшість ознак людини, включаючи інтелект, залежать не від одного гену або алеля, а від багатьох інколи сотень генів. Тобто на варіацію генів, іншими словами на існування алелів, накладається ще варіація комбінацій цих алелів. А якщо додати, що на це ще накладається варіація у активності і, інколи, кількості копій алелів, то картина загалом вийде за межі тої, яку може уявити середньостатистична людина. Ця складна система існує для забезпечення адаптації людської популяції до умов зовнішнього середовища, які постійно змінюються.

Тобто, з точки зору генетики, не існує людей низької якості. Існують люди більше пристосовані до умов навколишнього середовища і меньше пристосовані. Але, оскільки зовнішнє середовище постійно змінюється, то передбачити, який саме алель гену, комбінація алелів, рівень їх активності і кількості копій, нададуть кращу пристосованість їх носіям практично неможливо. Це означає, що навіть діти народжені задля отримання соціальної допомоги, безхатьки і т.д., з точки зору популяції (тобто, населення країни, наприклад), мають цінність, оскільки можуть бути носіями алелів, їх комбінацій, активності і кількості копій, які через 5, 10, 20, 50 років, якщо умови середовища зміняться, можуть забезпечити виживання популяції загалом, через наявність у них певних потрібних для нових умов існування алелів, їх комбінацій, активності і кількості копій.

А от щодо Якості діяльності всіх гілок влади в країні, то тут дійсно є великі питання, саме існування яких наводить на думку, що ті комбінації алелів, які керують країною зараз, не схильні до системного мислення і дійсно дієвих реформ для забезпечення підвищення якості життя в Україні загалом.

Використані джерела:

1. Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів (http://komspip.rada.gov.ua/).

2. Верховна Рада України, Третьякова Галина Миколаївна (https://itd.rada.gov.ua/mps/info/page/21121)

3. "Слуга народу" Третьякова заявила, що у безробітних народжуються діти "низької якості". Профспілки вимагають відставки", Марко Погуляєвський, Громадське телебачення, 25 червня 2020 року (https://hromadske.ua/posts/sluga-narodu-tretyakova-zayavila-sho-u-bezrobitnih-narodzhuyutsya-diti-nizkoyi-yakosti-profspilki-vimagayut-vidstavki).

/наступна стаття