Наукові новини, Том 2, № 1, 30 січня 2020 року


Занепад життя на Землі та необхідність змін

Н. Філенко

Сандра Діаз та співавтори у статті "Всеохоплюючий занепад життя на Землі через діяльність людини вказує на необхідність трансформативних змін" опублікованій у часописі Science [1] надають дані про першу інтегровану глобальну оцінку зв’язків між людьми та природою, їх поточного стану та тенденції змін. Автори також обговорюють майбутнє цих зв'язків. Це дослідження, яке було здійснено спільно багатьма інституціями по всьому світу, дає безпрецедентну картину ступеня взаємної залежності людини і природи та широту та глибину кризи, яка триває та розгортається.

Зокрема зазначається, що вплив людини на життя на Землі різко збільшився, починаючи з 1970-х років. Відтоді не тільки кількість населення збільшилась вдвічі, але і споживання на душу населення збільшилося на 45%, а видобуток живих матеріалів з природи збільшився на >200%. Метою управління світом зараз є максимізація потоку матеріального внеску від природи для задоволення зростаючих потреб у їжі, енергії, деревині тощо. Більшість показників стану природи погіршуються, незалежно від того хто займається спостереженнями за цим, науковці природничих наук і соціологи, чи корінні народи і місцеві громади. Ці показники включають кількість та чисельність популяції диких видів, кількість місцевих різновидів одомашнених видів, а також масштаб та цілісність багатьох наземних та водних екосистем. Як наслідок, спроможність природи забезпечити найбільш важливі умови для забезпечення життя також знизилася. Крім того, прогнозується, що ці тенденції в природі та її умовах, необхідних для життя людей погіршаться в найближче десятиліття.

Автори наводять приклади глобальної деградації природи:

· Природні екосистеми зменшилися в середньому на 47%, порівняно з оціненими раніше станами.

· Приблизно 25% видів вже під загрозою вимирання у більшості досліджуваних рослинних та тваринних груп. Кількість видів, яким зараз загрожує вимирання, є безпрецедентною в історії людства: приблизно 1 мільйон видів тварин і рослин. *

· Світова біомаса диких ссавців знизилася на 82%.

Інший приклад - живий кораловий покрив на рифах, який майже вдвічі зменшився за останні 150 років і, за прогнозами, практично зникне в цьому столітті, якщо не буде сильного пом'якшення зміни клімату. Безпрецедентні «привласнення» природи прямо змінили щонайменше 70% поверхні суші, починаючи з 1970-х років приблизно 85% території заболочених земель було втрачено. Крім того, 77% річок, що перевищують 1000 км, вже не вільно протікають від джерела до моря.

Ці спади були спричинені так званими прямими та непрямими "рушіями змін". Серед непрямих автори перелічують демографічні та соціокультурні, а також економічні та технологічні цінності та поведінку. Серед прямих чинників, відповідальних за більшість змін за останні 50 років, - зміни землекористування та моря, прямий збір багатьох рослин і тварин, зміна клімату, забруднення та поширення інвазивних чужорідних видів.

Оцінка авторів чітко показує, що для повернення постійного занепаду природи знадобиться трансформаційна зміна, а саме фундаментальна загальносистемна реорганізація, яка повинна зробити стійкий розвиток нормою, а не альтруїстичним винятком. На думку авторів, одним із важливих напрямків трансформації є вдосконалення імплементації та впровадження існуючої екологічної політики та регламентів та усунення та реформа шкідливої політики, наприклад, субсидії на використання енергії або збирання ресурсів. У статті перераховано декілька так званих важелів, які могли б дати позитивні зміни трансформації планети, включаючи наступне: зменшення загального споживання та відходів, заохочення різноманітних поглядів на те, що таке хороше життя та забезпечення екологічно чистих технологій, інновацій та інвестицій.

1. Díaz S et al. Pervasive human-driven decline of life on Earth points to the need for transformative change. Science. 2019 Dec 13;366(6471). pii: eaax3100. doi: 10.1126/science.aax3100 (https://science.sciencemag.org/content/366/6471/eaax3100).


попередня стаття/наступна стаття