Електронне голосування


28 березня 2019 року


15 березня в УНІАН пройшла прес-конференція/круглий стіл - «Українці за кордоном: конституційне право голосу на виборах без можливості ним скористатись», на якій прозвучала пропозиція запровадити електронне голосування для українських громадян за кордоном. Хоча система електронного голосування на виборах застосовується в такій країні, як Естонія, недавня доповідь Національних Академій Наук, Інженерії та Медицини (НАНІМ) Сполучених Штатів зазначає:

На теперішній час ми не можем запропонувати технології для безпечного способу Інтернет-голосування. Цілком можливо, що громадяни зможуть голосувати через Інтернет в майбутньому, але технічні проблеми заважають робити це безпечно на даний момент. Важко гарантувати безпеку електронних систем, що використовуються при голосуванні, навіть зараз. У системах, починаючи від електронних баз даних реєстрації виборців і електронних журналів виборців до систем голосування, відповідні фізичні записи є важливими для цілей перевірки відповідності.” (Securing the Vote Protecting American Democracy (2018) Washington, DC: The National Academies Press. https://doi.org/10.17226/25120 )


У прес-конференції/круглому столі приймали участь представники Глобального Руху "Моя Україна", ГО Обміни Лотарингія-Україна (Франція), Громадської ініціативи «Євромайдан-Варшава» (Польща), української громади в США, Асоціації Українців в республіці Ірландія (АУРІ), Української громади у Франції та у Швейцарії - доктор Віолета Москалу, Наталка Панченко, Ірина Мазур, Микола Круцик, доктор Ігор Решетняк, Ірина Головатенко, Максим Праздников, Денис Ярославський.


До складу комітетів НАНІМ, які приймали участь у підготовці доповіді “Securing the Vote Protecting American Democracy (2018)” увійшли представники відомих університетів, бізнесу, урядових структур Сполучених Штатів.

НАНІМ США - є приватною неурядовою організацією започаткованою у 1863 році актом Конгресу США для дорадчої функції з питань науки та технологій. Її членів науковці, інженери і медики обирають серед себе за значні досягнення у відповідних галузях.


попередня стаття/наступна стаття