Наукові новини, Том 1, № 8, 29 серпня 2019 р.


Коротко

PDF


Науковий комітет Національної ради з питань науки і технологій 6 серпня затвердив [1] виконавчим директором Національного Фонду Досліджень (НФД) України біолога, науковця Національної Академії Наук України Бориса Сорочинського, який раніше був обраний з поміж 9 кандидатів Науковою радою НФД. Цим фактично завершено формування керівного складу НФД і розпочнеться робота з організації функціонування фонду. Науковий комітет також мав планову дворічну ротацію частини його членів відповідно до чинного законодавства.


Лікарі в Україні отримали доступ до англомовних версій міжнародних клінічних протоколів завдяки угоді Міністерства Охорони Здоров’я і фінської компанії Duodecim Medical Publications Ltd, яка спеціалізується на рішеннях на основі доказової медицини [2]. Найнеобхідніші 100 протоколів стануть доступними українською мовою найближчим часом. Для користування ними необхідна реєстрація. У зв’язку з появою доступу до міжнародних клінічних протоколів радник Президента Михайло Радуцький зауважив, що на його думку “...генетичні відмінності в перебігу тих чи інших хвороб у представників різних рас визначають й особливості їх лікування. Тому протоколи мають бути тільки національними, написаними українською мовою, затвердженими МОЗ і Мінюстом, адаптованими.” [3], на що міністр охорони здоров’я Уляна Супрун відповіла, що перебіг і лікування хвороб не мають національних особливостей. З точки зору сучасної науки, набагато ближчим до істини є твердження пані Супрун.


Впорядкування видобутку бурштину в Україні потребує 20-30 млн. гривень інвестицій для геологічної вивчення його покладів і проведення електронних торгів вивченими ділянками для зведення до мінімуму корупційної складової цього процесу заявив Голова Державної служби геології та надр України Олег Кирилюк [4]. Але основною причиною великої активності з нелегального видобутку є масове безробіття населення на територіях бурштинових покладів.


Список літератури

1. ПРОТОКОЛ № 4 засідання Наукового комітету Національної ради України з питань розвитку науки і технологій від 06 серпня 2019 р.(https://www.kmu.gov.ua/storage/app/sites/1/uploaded-files/4zasidannya-nk06082019.pdf.)

2. Нові клінічні протоколи. Міністерство Охорони Здоров’я України (https://guidelines.moz.gov.ua/).

3. Ваше здоров’я. Михайло Радуцький: Наша мета – страхова медицина вже за 2 роки. 26/07/2019 (https://www.vz.kiev.ua/myhajlo-radutskyj-nasha-meta-strahova-medytsyna-vzhe-za-2-roky/).

4. Державна служба геології та надр України. Легалізація видобутку бурштину потребує 20-30 мільйонів інвестицій. 13.08.2019. (http://www.geo.gov.ua/legalizaciya-vidobutku-burshtinu-potrebuye-20-30-miljoniv-investicij-derzhgeonadra/).



попередня стаття/