Коротко

30 травня 2019 року

16 липня 2019 року набере чинності Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” (2704-VIII). Закон було прийнято для забезпечення здійснення Концепції державної мовної політики, затвердженої Указом Президента України від 15 лютого 2010 року № 161/2010 “яка визначає стратегічні пріоритети в подоланні спричинених багатовіковою асиміляційною політикою колонізаторів та окупантів деформацій національного мовно-культурного і мовно-інформаційного простору та відповідно до якої повноцінне функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території держави є гарантією збереження ідентичності української нації та зміцнення державної єдності України” (цитата з 2704-VIII).


Доповідь Міжурядової платформи наукової політики з Біорізноманіття і Екосистем ООН (резюме доповіді) відмічає безпрецедентні темпи деградації екосистем на нашій планеті. Зокрема зазначається: “Здоров’я екосистем, від яких ми і інші види залежать, погіршується швидше ніж коли-небудь (у сучасній спостережуваній історії – примітка редактора). Ми руйнуємо фундаментальні основи наших економік, засобів для існування, забезпечення їжею, здоров’я і якості життя у всьому світі”. Безсумнівним є той факт, що причиною цього є надмірний вплив людини на екосистеми через перенаселення у багатьох країнах, що розвиваються (України ця проблема не стосується) і надмірне споживання у розвинених країнах.


Згідно чинного законодавства, Ідентифікаційний комітет з науки обрав 12 членів Наукового комітету (НК) строком на 4 роки в рамках заміни членів НК, строк повноважень яких закінчується 9 серпня 2019 року. НК є складовою частиною Нацради з питань науки і технологій при Кабінеті Міністрів України і має дорадчі і контролюючі функції, зокрема стосовно Національного Фонду Досліджень, який зараз знаходиться на стадії формування.


8-9 травня Світ відзначав перемогу над фашизмом в Європі у 2-ій Світовій війні. Нагадаємо, що за визначенням “Фаши́зм (італ. fascismo, від італ. fascio — «зв'язка», «об'єднання») — різновид політичного режиму, а також радикальна авторитарна імперіалістична політична ідеологія, характерними ознаками якої є сильний культ особи, мілітаризм, тоталітаризм, імперіалізм та ідея єднання та мобілізації нації та держави проти ворогів, ідея постійної війни й панування.” (цитата з Вікіпедії). Україна в цій війні зазнала чи не найбільших людських і матеріальних втрат, не тільки через дії німецької армії Гітлера, а і як наслідок радянського терору 30-х років Сталіна, спрямованого, зокрема, і проти талановитих керівних кадрів, і подальших недолугих дій за їх відсутності.


В Національному технічному університеті Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського 14-15 травня був проведений перший в Україні конкурс оборонних технологій. Метою конкурсу є зближення виробників оборонної продукції і її потенційних розробників, зокрема інженерних шкіл університетів і академічних установ. Серед організаторів конкурсу концерн “Укроборонпром”, Центральний науково-дослідний інститут озброєння та військової техніки Збройних Сил України, Науковий парк «Київська політехніка» та інші установи. Трохи насторожує занадто велика кількість фіналістів (32 проекти з 43). Це може говорити про можливе неефективне використання коштів або формальне проведення конкурсу для отримання фінансування. Наскільки зрозуміло з інформації на веб-сторінці НТУ КПІ, до експертної ради конкурсу входили лише представники його організаторів, що могло завадити об’єктивній оцінці проектів.


24 травня, в день вшанування пам’яті Кирила і Мефодія - братів-творців слов'янської абетки, відзначався День слов’янської писемності і культури. Нагадаємо, що до слов’ян належать українці, русини, білоруси, росіяни, поляки, кашуби, чехи, словаки, лужичани, серби, хорвати, словенці, боснійці, болгари, македонці, чорногорці. Разом ці народи складають за визначенням деяких науковців найбільшу в Європі етномовну спільність.



попередня стаття/