Кір в Україні - “що можеш зробити ти”


28 лютого 2019 року


За повідомленням Міністерства Охорони Здоров’я (МОЗ) України за січень 2019 року на кір в Україні захворіло більше 15 тисяч людей. Кір - це вірусне захворювання, ймовірність передачі якого повітряно крапельним шляхом при контакті з інфікованою людиною наближається до 100%. Наслідками інфекції можуть бути важкі ускладнення і смерть. Хворіють як діти, так і дорослі, які не отримали якісного щеплення. МОЗ дає рекомендації щодо зупинки розповсюдження кору і поведінки людей у ситуації, що склалась. Перевірити наявність імунітету до кору можливо шляхом тесту крові на наявність IgG до вірусу кору, який є у переліку послуг найбільш відомих діагностичних лабораторій в Україні, і який коштує близько 200-300 гривень.


Нижче наведений фрагмент рекомендацій МОЗ, що стосується особистих дій:


“ЩО МОЖЕШ ЗРОБИТИ ТИ

Переважна більшість європейців мають усі щеплення КПК (вакцина проти кору, паротиту та краснухи) за календарем, тож у 42 з 53 країн Європи вдалося зупинити поширення кору. Проблемними залишаються ті країни, де рівень охоплення щепленнями недостатній. На жаль, серед цих країн є і Україна.

Зупинити спалах кору може колективний імунітет. Коли не менше 95% українців будуть вакцинованими проти кору, захворювання піде на спад і захищеними від смертельно небезпечної хвороби будуть навіть ті діти і дорослі, які не можуть вакцинуватися з медичних причин.

Що може зробити кожен:


перевірити свою карту щеплень: дві дози вакцини КПК захищають від кору упродовж усього життя, а у разі хвороби - значно зменшують ризик тяжких ускладнень;



якщо ви не пам’ятаєте, коли і які щеплення були зроблені вам чи вашій дитині і не збереглися медичні дані про щеплення, зверніться до свого лікаря - терапевта, педіатра чи сімейного лікаря. Перевірити наявність імунітету від кору, краснухи і паротиту можна за допомогою лабораторних аналізів. Перед вакцинацією лікар направить здати аналізи (на виявлення IgG до вірусу або інші) - це швидкий та простий спосіб з’ясувати чи маєте ви імунітет, щоб захиститися від захворювання.


якщо ви чи ваша дитина пропустили обидві або тільки другу дозу вакцини КПК за Календарем щеплень, якнайшвидше зверніться до медичного закладу, щоб отримати щеплення. Вакцини КПК є безоплатними для усіх дітей і підлітків до 18 років, а також для дорослих із груп ризику: медиків, освітян, студентів, військових, учасників Операції об’єднаних сил.”



/наступна стаття