Космос


25 квітня 2019 року


На веб-сторінці ООН присвячений цьому зазначається:

“Генеральна асамблея в резолюції A/RES/65/271 від 7 квітня 2011 року проголосила 12 квітня Міжнародним днем польоту людини в космос “для урочистого відзначення кожного року на міжнародному рівні початку космічної ери для людства, підтверджуючи важливий внесок космічної науки і технологій у досягненні цілей сталого розвитку і підвищення добробуту держав і народів, а також для забезпечення реалізації їх прагнення продовжувати використання космічного простору у мирних цілях.”

12 квітня 1961 року було датою першого польоту людини в космос, виконаного Юрієм Гагаріним - радянським громадянином. Ця історична подія відкрила шлях для дослідження космосу на благо всього людства.”


Якщо розмірковувати про це у біологічному сенсі, то це був перший політ представника виду Homo sapiens (людини) за межі планети його походження. Тобто першим кроком поширення людей за межі планети Земля і в перспективі на інші планети.


Генеральним конструктором радянської ракетної програми, яка призвела до появи першої людини в космосі був українець, уродженець Житомира - Сергій Корольов, який пройшов радянські тюрми і табори.

Свого часу змагання за космос між Радянським Союзом і Сполученими Штатами отримало на Заході назву Космічна Гонка. Обидві держави крім власних розробок використали напрацювання німецьких інженерів з розробки німецької ракетної програми і самих німецьких інженерів захоплених в результаті окупації Німеччини під час другої світової війни. Головною фігурою розробки ракетної техніки спочатку Німеччини, а пізніше Сполучених Штатів був Вернер фон Браун.


12 квітня 2019 року було подано громадське звернення до Верховної Ради України наступного змісту:

“Пропоную Верховній Раді України заснувати Міжнародну щорічну премію імені Сергія Корольова - українця, генерального конструктора радянської ракетної програми, яку вручати фахівцям з будь-якої країни за значні досягнення у космічній галузі. Повідомлення про вручення такої премії буде щорічно нагадувати людству, про ключову особистість, яка стояла за відкриттям ери польотів людини в космос і країну, яка була його батьківщиною. Вручати премію 12 квітня кожного року у річницю першого польоту людини в космос. Цей день відзначається ООН на міжнародному рівні (https://www.un.org/en/events/humanspaceflightday/index.shtml). Розмір премії варто зробити значним з огляду на важливість досягнення. Суму премії можна зробити символічною, еквівалентною, наприклад, вартості 12 кілограм золота, або вручати 12 кг золота. Саме золото добував у копальнях Корольов, перебуваючи у сталінському таборі в ув'язненні. Запропоновані витрати є невеликими, якщо враховувати велике значення особистості Сергія Корольова для престижу України.

До складу комітету з вручення премії ввести провідних фахівців ракетно-космічної галузі України.”



/наступна стаття