Наукові новини, Том 2, № 3, 26 березня 2020 року


Дійте зараз, щоб стримати коронавірусну інфекцію

PDF


Н. Філенко (редактор)

Ухань, місто в провінції Хубей в Китаї, став у січні 2020 року епіцентром спалаху коронавірусу, після чого інфекція поширилася на інші країни Азії, Європи, включно Україну, та американський континент. Політикам та керівникам бізнесу може бути дуже важко приймати рішення про те, що робити, - вводити карантин чи ні. У своїй статті "Коронавірус: чому ми мусимо діяти зараз", Томас Пуейо звертається до політиків, лідерів громад та керівників бізнесу, оскільки вони мають владу та відповідальність у запобіганні поширення інфекції шляхом введення соціального дистанціювання [1]. Ця стаття є в українському перекладі Антона Сененка [2].

Порівнюючи щоденні офіційні кількості випадків коронавірусної інфекції в провінції Хубей зі справжніми щоденними випадками коронавірусу (виявлені китайським центром контролю захворювань шляхом опитування пацієнтів під час діагностики після початку їх симптомів), автор показує, що справжні цифри набагато перевищують офіційні (діаграма 7). Він пропонує один із способів розрахунку фактичних (справжніх) випадків. Якщо у вашому регіоні є випадки смерті, ви можете скористатися цим, щоб відгадати кількість справжніх випадків. Якщо, наприклад, одна людина померла сьогодні від коронавірусу, це означає, що ця людина, швидше за все, заразилася 17,3 днів тому, оскільки в середньому потрібно 17,3 днів від зараження вірусом до смерті. Крім того, якщо припустити, що рівень смертності від вірусу становить 1%, ми можемо підрахувати, що 17,3 днів тому в цьому районі було 100 випадків (з яких лише один закінчився смертю сьогодні). Ми також можемо використовувати середній час 6,2 дня, - час, який потрібно для подвоєння випадків коронавірусу. Це означає, що за 17 днів початкові випадки треба помножити на ~ 8 (= 2 ^ (17/6) ). Отже, якщо не вcі випадки діагностовано, одна смерть насьогодні відповідає 800 (100 * 8) справжнім випадкам зараження.

Що буде, коли ці випадки коронавірусу матеріалізуються? Буде велике навантаження на систему охорони здоров’я, оскільки близько 20% випадків потребують госпіталізації, 5% випадків потребують відділення інтенсивної терапії, а близько 2.5% потребують дуже інтенсивної допомоги з обладнанням для штучної вентиляції легень або EКMO (екстракорпоральної мембранної оксигенації). Пуейо відмічає, що країни, які готуються, отримають рівень смертності від ~ 0,5% (Південна Корея) до 0,9% (решта Китаю), в той час як країни, що не готові і з перевантаженою системою охорони здоров'я, матимуть рівень смертності від ~ 3% -5%. Іншими словами, країни, які швидко реагують, можуть зменшити кількість смертей в десять разів.

Що робити? Ми можемо зменшити вплив пандемії, пише Пуейо. За словами автора, соціальна дистанція - це дуже проста річ із того, що ми можемо зробити і що дієве.

Він створив модель дії на основі ризику, яка повинна допомогти людям та компаніям приймати рішення щодо того відкривати офіс чи працювати з дому. Модель заснована на тому, скільки вірогідних випадків у вашій місцевості та ймовірності, що принаймні хтось із ваших співробітників має інфекцію. Пуейо попереджає, що вартість очікування із соціальним дистанціюванням може бути дуже великою. У його теоретичній моделі (діаграма 22), яка приблизно нагадує Хубей, очікування одного додаткового дня призводить до на 40% більше випадків зараження. Це ілюструє наскільки важливим може бути один день для того, що зростає експоненціально, як, наприклад, поширюється вірус серед населення.

Використані джерела:

2. Коронавірус: чому ми мусимо діяти зараз (переклад статті Tomas Pueyo). Переклад Антна Сененко. (https://site.ua/anton.senenko/26452-koronavirus-chomu-mi-musimo-diyati-zaraz-pereklad-statti-tomas-pueyo/?fbclid=IwAR1wqbWeXz1nAV2EmohqGbpyPcwr4H-sUxCtR-juqACf2bvT-SFS4-g8W4)


/наступна стаття





COVID-19 поширюється