Наукові новини, Том 1, № 11, 28 листопада 2019 р.


Відкритий Український Індекс Цитувань

PDF


Розпочав роботу у тестовому режимі Відкритий Український Індекс Цитувань (Open Ukrainian Citation Index (OUCI) [1].

Зрозуміти, що це таке допоможе розділ Частих Питань з сайту OUCI [2] наведений також нижче. Доступний також файл презентації проекту [3].


“Відкритий Український Індекс Цитувань - Відповіді на часто задавані питання

Open Ukrainian Citation Index — це новий наукометричний показник? Це щось схоже на h-індекс?

Ні. Open Ukrainian Citation Index (OUCI) — це пошукова система і база даних наукових цитувань, які надходять від усіх видань, що використовують сервіс Cited-by від Crossref та підтримують Initiative for Open Citations.



OUCI — це локальна база українських журналів? OUCI відслідковуватиме лише цитування українських журналів?

Ні. Open Ukrainian Citation Index (OUCI) — це пошукова система і база даних наукових цитувань, які надходять від УСІХ видань, що використовують сервіс Cited-by від Crossref та підтримують Initiative for Open Citations.



OUCI — це аналог локальних іноземних реферативних баз?

Розуміючи важливість функціонування національних реферативних баз даних наукової літератури, ми вважаємо, що національні бази даних цитувань дають надто неповне відображення наукової комунікації. Тому ми відразу відмовилися від такого підходу, і база OUCI містить метадані усіх видань, що використовують сервіс Cited-by від Crossref та підтримують Initiative for Open Citations.



OUCI — це інструмент оцінки якості наукових журналів, що уможливлює різноманітні «накрутки»?

Ні. OUCI покликаний спростити пошук наукових публікацій, привернути увагу редакцій до проблеми повноти та якості метаданих українських наукових видань, дозволить бібліометристам вільно вивчати зв’язки між авторами та документами з різних наукових дисциплін, зокрема, в галузі суспільних та гуманітарних наук.



OUCI — це інструмент для приховування плагіату?

Ні. Відповідно до принципу роботи OUCI, в ідеалі, в майбутньому кожна позиція списку використаної літератури повинна буде містити DOI, відтак пошукова система OUCI навпаки полегшує процес перевірки джерел, які були використані в процесі написання роботи.



Для чого створювати OUCI, якщо Google Scholar індексує більшість наукових документів та цитувань?

На відміну від комерційних баз даних, Google Scholar значно краще охоплює наукову літературу різними мовами, проте вміст бази даних Google Scholar непрозорий, система індексує нерецензовані документи та цитування, а її комп’ютерний алгоритм незахищений від маніпуляцій.

База OUCI містить метадані наукових видань, що отримують DOI від Crossref та враховує цитування між публікаціями (DOI to DOI), тож знайдені неточності, або метадані видань, що публікують рукописи без належного рецензування, можна буде видалити з результатів пошуку (наприклад, вказавши ISSN видання).



Показники OUCI можуть використати для хибних оцінок та маніпуляцій?

В Україні та світі є багато прикладів некоректного використання метрик, проте проблема не в самих базах даних, чи інструментах, а в людях, які не розуміють і хибно інтерпретують наукометричні показники. Такі ініціативи як Сан-Франциська декларація про оцінку наукових досліджень, Лейденський маніфест, Metric Tide закликають до відповідального застосування наукометричних показників, і ми також рекомендуємо дотримуватись цих принципів.



Переважна більшість україномовних наукових журналів поганої якості. Для чого їх індексувати?

Свобода слова і вільне вираження своїх поглядів і переконань гарантуються Конституцією України. Для розвитку вітчизняного наукового потенціалу та для створення простору якісної публічної комунікації вчених застосовується Перелік наукових фахових видань України.

Розробники OUCI переконані, що саме рецензування (розгляд наукових публікацій вченими, які є фахівцями у тій галузі науки, що й оцінювана ними публікація) є найкращим механізмом контролю якості наукових досліджень.

Ми вважаємо, що пропозиція не індексувати українські наукові видання — це такий ж нонсенс, як забороняти українським авторам представляти препринти на ArXiv.org. Якщо ж Вам відомі видання, які не проводять належного рецензування рукописів, проте видають свої публікації за наукові — зверніться до головного редактора, засновника, видавця, членів редколегії, колег-науковців у Вашій галузі з вимогою припинити підтримувати це видання.



Укладачі комерційних баз даних, таких як Scopus та Web of Science Core Collection, проводять суворий відбір наукових видань. Натомість, OUCI не планує запроваджувати критерії для відбору видань?

Ми докладаємося до розбудови нової справедливої інфраструктури, де кожен, хто зацікавлений у поширені наукових знань, зможе представити спільноті своє видання, розвинути навички експертної оцінки і скористатися доступом до наукових цитувань, щоб вивчати зв’язки між документами.

Якщо ви уважно переглянете списки використаної літератури публікацій, які представлені у базах Scopus, чи Web of Science Core Collection, то зауважите, що у них згадуються багато наукових видань, що не включені у Scopus та/або Web of Science Core Collection, однак які було використано у процесі написання робіт, що повинні були пройти сумлінне рецензування. Відповідно, сам лише факт представлення, або не представлення видання у певних реферативних базах даних, не може слугувати критерієм науковості видання.

Проте, для зручності користувачів OUCI, які звикли покладатися на експертні висновки інших ресурсів, ми плануємо запропонувати в інтерфейсі фільтри, які дозволять проводити пошук документів лише серед видань, що представлені в Scopus, Web of Science і т.д.“



1. Open Ukrainian Citation Index - (http://ouci.dntb.gov.ua/) .

2. Open Ukrainian Citation Index, Про проект, Відповіді на часто задавані питання (http://ouci.dntb.gov.ua/about/faq/)



попередня стаття/наступна стаття