Наукові новини, Том 2, № 12, 31 грудня 2020 року


2020 - підсумки Наукових Новин


Д. Демиденко (редактор)

Найважливішою темою 2020 року була пандемія COVID-19. Коронавірус SARS-CoV-2 став головним обʼєктом і предметом біомедичних досліджень у світі. Підвищення температури атмосфери Землі (1), що призводить до збільшення частоти мутацій загалом і мутацій вірусів зокрема, а отже і виникнення їх особливо небезпечних різновидів, зростаюча кількість у певних регіонах (України це не стосується) і щільність (урбанізація) населення планети (2), порушення балансу імунітету людей внаслідок надмірних стресів, як соціальних внаслідок перенаселення і все більш поширеного неприродного способу життя, так і хімічних і інших забруднень середовища існування (3) можливо стануть причиною більшої частоти пандемій у майбутньому у порівнянні з минулим. Інвестиції у розвиток інфраструктури для швидкої розробки і виробництва вакцин допоможуть швидше впоратись з можливими майбутніми пандеміями. А популяризація природного здорового способу життя, деурбанізація і боротьба з глобальним потеплінням допоможуть вирішити не тільки проблему пандемій.



Цього року в Україні були оголошені перші конкурси Національного Фонду Досліджень (НФД), який очолює Леонід Яценко [1] і законодавча база для існування і функціонування якого була створена ще у 2015 році [2]. Незважаючи на велику кількість проблем при організації і проведенні перших конкурсів [3], загалом рух у напрямку конкурентного прозорого розподілу коштів на дослідження після адекватної експертної оцінки є позитивною зміною, а закладені у законодавстві механізми контролю діяльності НФД скоріше за все призведуть до вдосконалення механізмів його функціонування у найближчому майбутньому, але аналізуючи результати перших конкурсів [4], у яких незначно більшу кількість грантів отримали інститути академій (близько 52-56%) у порівнянні з закладами вищої освіти (близько 42-47%), можна сказати, що науковці закладів вищої освіти перше змагання загалом виграли, з огляду на приблизно у 10 разів менші базові кошти на наукову діяльність, які вони отримують від держави у порівнянні з науковцями академій.



Національну Академію Наук України (НАНУ), яку багато науковців вважають більше схожою на релігійну організацію, або організацію створену для задоволення марнославних амбіцій її членів, ніж науковою організацією, що опікується прогресом науки і вирішенням проблем суспільства і держави, очолив новий президент Анатолій Загородній [5]. Це навряд чи призведе до кардинальних реформ НАНУ не тільки з огляду на поважний вік (69 років) нового президента, а і з огляду на суть її створення і існування викладену вище. Широкі і глибокі звʼязки НАНУ у владних структурах призвели до того, що її запланований бюджет на 2021 рік (близько 5,2 млрд. грн) є у 10 разів більшим ніж запланований бюджет НФД (близько 583 млн. грн) на 2021 рік [6]. Конкурентний прозорий розподіл коштів — це не для НАНУ. Те ж саме можна сказати і про НАМНУ (Національна Академія Медичних Наук України), запланований бюджет якої (близько 4,8 млрд. грн) на 2021 рік є не набагато меншим, ніж НАНУ [6]. Передача інститутів академій університетам, суттєве скорочення штатів і перетворення президій академій на громадські або приватні організації — ось що виглядало б як логічні кроки держави у фактичному стані війни для підвищення ефективності використання коштів, що витрачаються на дослідження, у тому числі дослідження для підвищення обороноздатності країни.





Використані джерела:



2. Закон України “Про наукову і науково-технічну діяльність” ( https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/848-19#Text ).

3. О. Бородіна, С. Вільчинський, О. Солдаткін, Л. Яценко, Усі не можуть стати переможцями, Тижневик Дзеркало Тижня, 25 листопада 2020 року (https://zn.ua/ukr/science/usi-ne-mozhut-stati-peremozhtsjami.html).

4. Національний Фонд Досліджкень України, Розподіл проектів переможців за інституціями грантотримувачами (https://nrfu.org.ua/news/infografika-rozpodil-proyektiv-peremozhcziv-za-instytucziyamy-grantootrymuvachamy/).

5. Національна Академія Наук України, Національна Академія Наук України обрала нового Президента ( http://www.nas.gov.ua/UA/Messages/Pages/View.aspx?MessageID=7022 ).

6. Верховна Рада України, Проект Закону про Державний бюджет України на 2021 рік ( https://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=69938 )




попередня стаття/





naukovinovyny.com