ВВП України за 2018 рік


25 квітня 2019 року


За інформацією Держстату Валовий внутрішній продукт України за 2018 рік склав близько 3,6 трильйонів гривень (3558706 млн. грн) або приблизно 132,4 млрд. USD чи 117,8 млрд. EUR. Для порівняння ВВП сусідньої Польщі приблизно у 4 рази вищий (586 млрд. USD) при невеликій різниці у кількості населення (Україна - 42 млн. людей, Польща - 38 млн. людей)

Нижче наведена діаграма розподілу ВВП розрахованого виробничим методом по різних галузях.

Інформація Держстату України:

“Розрахунки ВВП здійснюються трьома методами: виробничим, за категоріями доходу та кінцевого використання. Схема розрахунку ВВП та джерела інформації наведені у Методологічних положеннях розрахунку валового внутрішнього продукту, затверджених наказом Держстату від 17.09.2018 №187 (розміщені на офіційному веб-сайті Держстату (www.ukrstat.gov.ua) в розділі «Методологія та класифікатори» / “Статистична методологія” / “Економічна статистика” / “Національні рахунки”)

При цьому надаємо в електронному форматі дані ВВП та його складових у фактичних постійних цінах за 2018 рік.

Принагідно зазначаємо, що надана інформація оприлюднена на зазначеному сайті в розділах “Експрес-випуски” та “Статистична інформація” (підрозділ “Економічна статистика” / “Національні рахунки”).”



“Валовий внутрішній продукт (ВВП) — це ринкова вартість усіх кінцевих товарів і послуг, вироблених усередині країни за певний період часу (наприклад, за місяць чи рік).

Під кінцевими товарами й послугами розуміється готова продукція, яка покидає процес виробництва як така, що придатна для задоволення потреб кінцевих споживачів. Вона представлена споживчими товарами й послугами, а також інвестиційними товарами (такими, що купуються виробниками як засоби праці, тобто будинками, спорудами, машинами, обладнанням тощо).” (Сірко, А. В. Економічна теорія. Політекономія, ISBN 978-617-673-308-9, УДК 330(075.8)).


попередня стаття/наступна стаття