Наукові новини, Том 2, № 1, 30 січня 2020 року


Віруси і коронавірус 2019-nCoV

PDF

Д. Демиденко

Віруси – це неклітинна форма життя, яка, за найбільш вірогідною на думку багатьох біологів теорією, виникла з клітинних форм життя [1], шляхом випадкової зміни впорядкування певних компонентів клітин, що дало змогу окремим наборам цих компонентів існувати поза клітинами і переходити в інші клітини і організми.

Віруси бувають різні. Наприклад бувають віруси, що інфікують бактерії. Вони називаються бактеріофаги [2]. Бактеріофаги можуть бути використані для боротьби з патогенними бактеріями, тобто з корисною метою. Існують також генно-інженерні віруси, що можуть вбивати ракові клітини. Ці віруси називаються онколітичними вірусами [3]. Віруси також можливо використовувати у якості біологічної зброї [4].

Але більшість відомих широкому загалу вірусів є природніми патогенними вірусами людини, тварин і рослин.

У ході еволюції клітинні форми життя [5], до яких належить і людина, виробили механізми захисту від вірусних інфекцій. Вони є різноманітними і доволі складними [6]. Але віруси постійно змінюються через мутації їх спадкового матеріалу (нуклеїнових кислот – РНК та ДНК) і тому виникають нові лінії вірусів проти яких, клітинні форми життя вимушені шукати новий захист, в основному теж через зміну власного спадкового генетичного матеріалу, здебільшого ДНК. Але інколи захист від певних вірусів можливий через генетичну мінливість популяцій, тобто невеликі відмінності генетичного матеріалу, які роблять, наприклад, людей несхожими один на одного. Прикладом цього є стійкість певних людей до інфікування ВІЛ (вірус імунодефіциту людини), через відмінну форму білка-рецептора (умовно кажучи “замка”), через який ВІЛ, маючи “ключ” у вигляді білкової молекули на поверхні вірусної частинки, потрапляє у клітини людини, тобто ВІЛ не може потрапити у клітини цих людей і інфікувати їх. Серед європейців люди резистентні до ВІЛ складають 2-25% популяції в залежності від країни [7, 8].

Спалах епідемії коронавірусу 2019-nCoV в Китаї [9] є наступною, на жаль трагічною, сторінкою у еволюції як коронавірусів, так і еволюції людини. Респіраторні віруси, до яких належить 2019-nCoV, що передаються повітряно-крапельним шляхом розповсюджуються найшвидше серед людей, через їх здатність передаватись з мікрокраплями рідини з слизових оболонок людини, які відділяються від цих оболонок під час того, як ми навіть просто говоримо або дихаємо. Звичайно і у випадку коронавірусу будуть люди не схильні до інфікування при контакті з вірусом, але таких буде не багато.

Тваринне походження 2019-nCoV не є новим механізмом для початку вірусних епідемій і наводить на думку, що постійний моніторинг спектру вірусів диких тварин, які контактують з людиною був би корисним для запобігання таким епідеміям.

Але оскільки епідемія вже наявна, то нижче наведені рекомендації дій від МОЗ України [10] у ситуації, що склалась зараз.

“Рекомендації для громадян щодо коронавірусу 2019-nCoV

26 січня 2020

Міністерство охорони здоров’я України закликає громадян та мандрівників дотримуватись звичайних заходів обережності.


Коронавіруси – це велика родина респіраторних вірусів, що можуть спричиняти захворювання: від звичайної застуди до тяжкого гострого респіраторного синдрому.

Основними клінічними ознаками та симптомами коронавірусу є гарячка та утруднене дихання.


У разі появи симптомів, що свідчать про гострі респіраторні захворювання під час подорожі або після неї, мандрівникам рекомендується звернутися до лікаря та надати відомості про історію подорожей.

Стандартні рекомендації ВООЗ для широкої громадськості щодо зменшення впливу та передачі ГРВІ:

- часто мийте руки або обробляйте дезінфікуючими засобами;

під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс паперовою хустинкою. Використану хустку варто негайно викинути та помити руки;

- уникайте тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель;

- якщо маєте підвищену температуру тіла, кашель й утруднене дихання, якнайшвидше зверніться до лікаря та повідомте йому попередньою історією подорожей;

- відвідуючи живі ринки в районах, в яких зараз фіксуються випадки нового коронавірусу, уникайте контакту з живими тваринами та поверхнями, які контактують з тваринами;

- не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження. Із сирим м'ясом, молоком тощо слід поводитися обережно.


Міністерство охорони здоров'я України та координаційний штаб щоденно надають актуальну інформацію про випадки захворювання, спричинених новим коронавірусом.


Більше рекомендацій для громадян на сайті Центру громадського здоров'я.

1. Віруси, Вікіпедія

2. Бактеріофаги, Вікіпедія

3. Oncolytic virus, Wikipedia ( https://en.wikipedia.org/wiki/Oncolytic_virus).

4. Biological warfare, Wikipedia ( https://en.wikipedia.org/wiki/Biological_warfare ).

5. Клітина, Вікіпедія

6. Імунна система, Вікіпедія

7. CTL escape and increased viremia irrespective of HIV-specific CD4+ T-helper responses in two HIV-infected individuals / [M.J. Geels, C.A. Jansen, E. Baan et al.] // Virology. – 2006. – Vol. 345, N 1. – P. 209-219 (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0042682205005969?via%3Dihub).

8. Relative resistance to HIV-1 infection of CD4 lymphocytes from persons who remain uninfected despite multiple high-risk sexual exposure / [W.A. Paxton, S.R. Martin, D. Tse et al.] // Nat. Med. – 1996. – Vol. 2, N 4. – P. 412-417 (https://www.nature.com/articles/nm0496-412).

9. European Centre for Disease Prevention and Control, Novel coronavirus ( https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china ).

10. МОЗ України, Рекомендації для громадян щодо коронавірусу 2019-nCoV, 26 січня 2020


/наступна стаття