Том 1 № 1, 31 січня 2019 року/наступний випуск/ENG

Початок змін

Демиденко Д.В.

31 січня 2019 року

“Рівень розвитку науки і техніки є визначальним чинником

прогресу суспільства, підвищення добробуту громадян,

їх духовного та інтелектуального зростання.”

Закон України "Про наукову і науково-технічну діяльність"

У вищенаведеній цитаті замість «є визначальним чинником» доречніше було б написати «є одним з визначальних чинників».

На 2019 рік в Україні заплановано початок роботи Національного Фонду Досліджень України (далі НФД). Його існування і діяльність покликані забезпечити прозорий розподіл коштів на дослідження на конкурсній основі з експертною оцінкою проектів, незалежність і об’єктивність якої повинні забезпечити, як норми нового Закону, так і існування і функціонування передбачених Законом структур, таких як Наукова Рада НФД і Науковий Комітет Національної Ради України з питань розвитку науки і технологій (далі Національна Рада).

Створення НФД є одним з наслідків прийняття у 2015 році нового Закону України Про наукову і науково-технічну діяльність, який створив законодавчу базу для зміни системи науки в Україні. Ініціатива реформування наукової галузі йшла від самих науковців, які доволі давно говорили і писали про її проблеми. Розроблений за участі міжнародних експертів, новий Закон не вирішує всіх проблем, хоча і є суттєвим кроком уперед у порівнянні з минулим Законом.

Створенню фонду передувало створення самої Національної Ради, яка згідно Закону є консультаційно-дорадчим органом Уряду і складається з Наукового і Адміністративного Комітетів.

До складу Наукового Комітету входять 24 визначних науковці України. Законом передбачена складна процедура відбору членів Наукового Комітету. Але варто зазначити, що одним з основних критеріїв відбору на всіх його рівнях є високі науковометричні показники науковців, такі як індекс Хірша. Одною з функцій Наукового Комітету є функція наглядової ради НФД. Також Науковий Комітет вибирає членів Наукової Ради НФД, яка є органом управління Фонду, і, серед іншого, Науковий Комітет здійснює експертну оцінку проектів рішень виконавчої влади, що стосуються наукової галузі.

До складу Адміністративного Комітету входять 24 особи, які представляють Уряд, академії наук, основні наукоємні регіони України, великі наукоємні підприємства, університети тощо.

Важливим також є, що у Законі закріплено поняття “гранту”, як “фінансових чи інших ресурсів, наданих на безоплатній і безповоротній основі” і зафіксовано напрям на інтеграцію у Європейський дослідницький простір.

На 2019 рік на НФД планують виділити 262 млн. гривень. Така низька сума, що складає лише 1,88% коштів на наукову галузь, зумовлена тим, що Фонд ще фактично не створений. Хоча процес створення знаходиться на фінальній стадії. Європейські експерти рекомендували довести долю коштів, що розподілятиме НФД до 40% всіх коштів, що виділятимуться в країні на наукову галузь, фінансування, якої зараз складає приблизно 0,36% ВВП країни, хоча закон передбачає збільшення бюджету наукової галузі до 1,7% ВВП країни. Чи буде досягнута рекомендована цифра фінансування Фонду - час покаже, але якщо результати проектів профінансованих ним покажуть ефективність такого способу фінансування, то досягнення вищезазначеного відсотку буде цілком реальним.