Наукові новини, Том 2, № 12, 31 грудня 2020 року


Селяни


Д. Демиденко (редактор)


(фото взяті з відкритих джерел)

Євген Щербань (найбагатший підприємець Ураїни 90-х років, політик, вбитий 1996 року) — народився — село Костянтинівка, Краснокутський район, Харківська область [1].

Вадим Гетьман (фінансист,“батько” української гривні, політик, вбитий 1998 року) — народився — село Снітин, Лубенський район, Полтавська область [2].

В’ячеслав Чорновіл (політичний в’язень у СРСР, публіцист, політик, загинув у ДТП при загадкових обставинах незадовго до президентських виборів 1999 року) — народився — село Єрки, Катеринопільский район, Черкаська область [3].

Віктор Ющенко (фінансист, політик, замах на вбивство (отруєння) під час президентської кампанії 2004 ріку) — народився — село Хоружівка, Недригайлівський район, Сумська область [4].


Всі вищезгадані люди були етнічними українцями, належали і належать до українських еліт і мали свідомо патріотичні погляди під час політичної діяльності. Вони всі народились у селах і були природними носіями української ментальності схильної до демократії і рівних прав членів суспільства, тобто — європейської ментальності. Ця ментальність є антиподом ментальності міщан в Україні, яка сформувалась переважно під впливом Російської Імперії і Радянського Союзу. Більше того, внаслідок завезення представників нацменшин за радянських часів і призначення їх на адміністративні посади і недопущення до ключових посад етнічних українців, підприємницькі і політичні еліти більшості обласних центрів і столиці сьогодні здебільшого належать до нацменшин, і вони контролюють засоби масової інформації і багато галузей підприємництва, і, як наслідок, багатьох політиків і громадську думку.


Чи варто нагадувати чиїми методами були винищення українських еліт і селян, які опирались зрадянщенню? ... Так, це були методи радянських НКВС і КДБ. Голодомор [5], Биківня [6], Сандармох [7], Вінниця [8] — таких прикладів в Україні і за її межами ще багато, випадків і місць масового знищення людей з європейською ментальністю — етнічних (в тому числі українських) еліт і селян. Те що ці методи були перенесені у 90-ті роки 20-го сторіччя не є дивним, а є закономірною спадщиною радянського минулого.


Чи довго етнічні українці будуть терпіти і забувати знущання над ними і їхніми найкращими представниками? Це питання є досі відкритим.


Варто також згадати, що нинішнім очільником Національного Фонду Досліджень є Леонід Яценко (народився — село Степанівка, Ємільчинський район, Житомирська область), а новим Президентом Національної Академії Наук України є Анатолій Загородній (народився — село Велика Багачка, Великобагачанського району, Полтавської області).


Реформа децентралізації що почалась після підписання Україною у 1996 році Європейської Хартії Місцевого Самоврядування [9], активна фаза якої стартувала в Україні 2014 року [10], а початок фінальної фази з утворенням Об’єднаних Територіальних Громад на території всієї України припав на 2020 рік [10], передає більше повноважень і фінансових ресурсів у громади, розвиток яких і стане скоріше за все запорукою успішного розвитку України, через те, що регіони населені переважно людьми з ментальністю незалежних господарників, у яких десятиріччями панівні “клани” відбирали ресурси і можливості для розвитку.


Також нагальною необхідністю є реформа всієї системи влади в Україні, дисбаланс якої, її залежність від тих небагатьох осіб, що контролюють засоби масової інформації і центри прийняття рішень, корумпованість і надмірна забюрократизованість говорять про те, що необхідні кардинальні зміни або нова редакція основного закону — Конституції України.


Примітка автора (мої батьки народились: матір — смт Турбів, Липовецький район, Вінницька область; батько — хутір Осівка, Ємільчинський район , Житомирська область).



Використані джерела:


10. Портал “Децентралізація” ( https://decentralization.gov.ua/about ).



/наступна стаття