Наукові новини, Том 1, № 10, 31 жовтня 2019 р.


Наука і Китай

Д. Демиденко (редактор)


PDF


Провідні держави світу уже досить тривалий час усвідомлюють важливість розвитку науки, відкриття якої кладуться в основу технологій, які в свою чергу необхідні для розвитку усіх напрямків діяльності людини.

Але усвідомлення того, що важлива не тільки кількість фінансових ресурсів, що виділяються на науку, а важливе і забезпечення ефективного використання цих коштів, приходить не одразу, оскільки люди при владі, у своїй більшості, мало знайомі з деталями наукового процесу, хоча пробіли у цій обізнаності з часом стають все меншими.

Китай почав суттєво збільшувати витрати на науку доволі давно. Зрозуміло, що це стало можливим завдяки зростанню економіки цієї країни.

Після збільшення фінансування почали збільшуватись і науковометричні показники Китаю у плані кількості проведених досліджень і опублікованих наукових результатів [1], але їх якість здебільшого залишала і залишає бажати кращого.

Але з часом прийшло і усвідомлення необхідності покращення якості досліджень, шляхом встановлення законодавчих запобіжників на шляху недоброчесних науковців.

За повідомленням світових наукових ЗМІ [2] зараз у Китаї на громадському обговоренні знаходиться проект закону, що стосується академічної недоброчесності, в якому передбачена відповідальність за неоголошення конфлікту інтересів, нецільове використання коштів, порушення прав інтелектуальної власності, підробку наукових результатів і, що цікаво, за дослідження “які підривають національну безпеку”, що можливо є дещо надмірним, оскільки національну безпеку можуть підривати не дослідження, а використання результатів досліджень. А як відомо і найпростішу річ можна використати, як з користю, так і на шкоду чомусь. За вищенаведені порушення пропонується, припиняти фінансування проектів, забороняти подачу на гранти, позбавляти привілеїв, нагород і звань. Також пропонується передбачити відповідальність керівників науково-дослідних груп і установ за приховування випадків академічної недоброчесності.

Це відбувається на фоні інших змін, таких як, наприклад, запровадження норми [3] про обов’язковий дозвіл на публікацію результатів досліджень, які перед публікацією мають бути подані до урядового центру обробки даних, ймовірно щоб попередити публікацію результатів, які важливі для тієї ж національної безпеки.

Окрім того не так давно там запровадили відповідальність за підробку результатів клінічних випробувань медичних препаратів [4]. Тепер, якщо у результаті підробки результатів клінічних випробувань препарат вийшов на ринок у Китаї і наніс шкоду пацієнтам, то ті хто підробив ці результати можуть понести відповідальність аж до смертної кари, якщо заподіяною шкодою була смерть пацієнтів.

Приходить і усвідомлення важливості наукового медіапростору. Нещодавно урядові агенства Китаю оголосили про плани підтримки власних наукових і технологічних журналів [5], що видаються англійською і китайською мовами, для створення альтернативи закордонним аналогам. Очікується, що фінансування, яке виділяється на гранти для журналів істотно збільшиться.


За даними UNESCO витрати Китаю на дослідження і розробки, що включають витрати на науку, у 2018 році склали 371 млрд. USD (2,1% ВВП) і поступаються тільки витратам США, які у 2018 році витратили на дослідження і розробки 476 млрд. USD (2,86% ВВП) [6]. Хоча є і дещо інші дані [7].


Використані джерела

1. Scimago Journal & Country Rank 2018 ( https://www.scimagojr.com/countryrank.php?year=2018 ).

2. Seven Days, Policy, Miscondact law, Nature 574, 300-301 (2019), doi: 10.1038/d41586-019-03059-5 (https://www.nature.com/articles/d41586-019-03059-5).

3. China asserts firm grip on research data D. Normile, Science, April 9, 2018, ( https://www.sciencemag.org/news/2018/04/china-asserts-firm-grip-research-data ).

4. China cracks down on fake data in drug trials, D. Cyranoski, Nature 545, 275 (18 May 2017) doi:10.1038/nature.2017.21977 (https://www.nature.com/news/china-cracks-down-on-fake-data-in-drug-trials-1.21977).

5. China to boost domestic science and technology journals, H. Jia, Chemical & Engineering News, September 6, 2019, Vol 97, Issue 35 (https://cen.acs.org/policy/publishing/China-boost-domestic-science-technology/97/i35).

7. List of countries by research and development spending, Wikipedia (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_research_and_development_spending)



/наступна стаття